сряда, 16 декември 2020 г.

Световен съвет си каза думата за пътуването и задължителните ваксини срещу К-19

  

Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC), Международният съвет на летищата (ACI), Световният икономически форум (WEF) и Международната търговска камара (ICC) се обявиха за незабавно възстановяване на международните пътувания.

Секторът на гостоприемството не може да чака ваксина за Covid-19, категорични са организациите. Авторитетните структури се обединяват и около мнението, че ваксината не трябва да бъде изискване за пътуване, тъй като това допълнително би забавило възстановяването на туристическия сектор. 

Рестартирането на туризма сега ще спаси милиони работни места и ще помогне за възстановяването на световната икономика, категорични са организациите. Връщането на служителите в туризма на работа също ще осигури огромни ползи за здравето на хората по света, чиито поминък е засегнат от опустошителната пандемия Covid-19, подчертават от организациите. 

Безопасното отваряне на съществуващи коридори за пътуване като Лондон Хийтроу – Дубай, с подходящи протоколи за тестване и хигиена, показва, че международните пътувания вече могат да се извършват с минимален и приемлив риск, подчертават от Световния съвет за пътувания и туризъм. 

Заедно органите са идентифицирали четири ключови мерки, които трябва да бъдат приложени за безопасно възстановяване на международните пътувания; световно признати режими на тестване преди отпътуване, общи здравни и хигиенни протоколи, които са в съответствие с утвърдените в световен мащаб стандарти, режим за управление на риска и международно последователни и признати пропуски за пътуване. Организациите се обявиха и против въвеждането на така наречените „здравни паспорти“.

Новините от днес и със задна дата