неделя, 20 декември 2020 г.

Британският здравен министър бие тревога заради новия мутирал щам на К-19, нещата са извън контрол

  

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви днес, че новият щам на новия коронавирус е "извън контрол". Така той оправда карантинните мерки в Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предава БТА, позовавайки се на Франс прес.

За жалост, новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти, заяви Ханкок в ефира на Скай нюз. 

Ужас на Острова заради новия щам на К-19: Арест за всеки, който... Вчера правителството на консерватора Борис Джонсън обяви, че отново въвежда карантина в Лондон, в Югоизточна Англия и в част от източната ѝ част. Това ще принуди над 16 милиона британци да си останат у дома и да се откажат от коледните срещи.

 Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят. Това съобщи днес експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове в интервю за Би Би Си. Великобритания откри този вариант на вируса през септември в Югоизточна Англия. 

Свидетели сме как постоянно се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изследваме, да видим как се разпространяват и какви са последствията от тях, добави тя. Новият вариант на КОВИД-19 е бил регистриран освен във Великобритания в Дания, Нидерландия и Австралия, каза още здравният експерт. По думите на Ханкок, новите ограничения, наложени в събота за милиони британски граждани, може да се наложи да останат в сила в продължение на няколко месеца, докато ваксините не влязат широко в употреба във Великобритания. 

„Това, което е наистина важно, е хората не само да ги следват (новите правила), но всички в зоните с ниво 4 да се държат така, сякаш носят вируса, за да се спре разпространението му сред други хора“, каза той пред Sky News. „Знаем, че с този нов щам можете да го прихванете по-лесно с малко количество вирус около Вас. „Всички различни мерки, които приехме се налагат за да контролират разпространението на новия щам, който изисква по-строги мерки от стария. Това е основният проблем.“ 

„Знаем това, тъй като установихме, че през ноември в районите, където се появи този нов щам, в Кент, случаите продължават да се увеличават, докато в останалата част на страната блокирането през ноември работеше много ефективно. „Това е огромно предизвикателство, докато не успеем да пуснем ваксината, за да защитим хората. С това ще се сблъскваме през следващите няколко месеца. 

"Ханкок каза, че държането на новия вариант на коронавирус под контрол, докато не бъде пусната ваксина, ще бъде "много трудно". „Случаите в зоните от ниво 4 са се разраснали абсолютно скокообразно през последните няколко дни - последните две седмици или нещо повече. Трябва да извървим дълъг път, за да разрешим това“, каза той. 

Броят на починалите от началото на епидемията от усложненията от новия коронавирус във Великобритания превиши 67 000 и кралството се нарежда на второ място в Европа в тази мрачна статистика след Италия. Заразените с патогена в Обединеното кралство вече са над 2 милиона.

Новините от днес и със задна дата