вторник, 8 декември 2020 г.

173 лева ще е най-високата втора пожизнена пенсия

 istock 

Най-високата втора пожизнена пенсия ще е 173 лева за първите жени, които ще се пенсионират догодина и ще получават пари и от частните пенсионни фондове.

Това показват изчисленията на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, съобщи за членът на Управителния съвет на асоциацията Даниела Петкова пред БНР.

По думите  ѝ частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева. Готови сме тези пари да ги платим на населението. И това ще стане почти веднага.

Законът регламентира да има възможности за плащания - изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане, обясни Петкова.

Тя допълни, че хората имат право да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж.

„80% от първите жени, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират.

Около 50% от жените биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е гарантирана и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд”, каза още Петкова.

Новините от днес и със задна дата