вторник, 8 декември 2020 г.

За кого ще е по-добре да си прехвърли втората пенсия в НОИ

 istock 

Солидна полза от прехвърлянето на партидата от универсален пенсионен фонд в НОИ ще имат както осигуряващите се на близък до максималния осигурителен доход, така и осигуряващите се на минимална пенсия.

Около това мнение се обединиха предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Всички социални партньори подкрепиха законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване и смятаме, че по най-бързия начин той трябва да се приеме и обнародна в "Държавен вестник" преди изборите, каза Велев пред БНТ. Според него в законопроекта е постигнат добър баланс.
 
От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че по темата за втория стълб на пенсиите не се работи от вчера. По негови думи направеното със сигурност е по-добро от това, което е съществувало досега в закона. Той се съгласи с мнението, че моделът е съставен добре.

Велев бе категоричен, че ако има възможност за прехвърляне на партидите в НОИ, то трябва да е възможно до момента на пенсиониране, тъй като само тогава може да се направи информиран избор.


Манолов се съгласи, че хората масово нямат представа за какво става дума и трябва могат да вземат информирано решение. По тази причина на първите, които ще се пенсионират, ще се даде по-дълъг срок. От там нататък този срок трябва да се отдалечава колкото се може повече. Той посочи, че когато парите се прехвърлят в НОИ, таксите остават за този, който ги е събрал. 

Манолов бе категоричен, че не може да има еднозначен отговор на въпроса за кого е изгодно да си прехвърля парите, тъй като всеки казус е различен. По негови думи и двата отговора може да са неверни, ако се опитаме да дадем универсален отговор.

По думи на Велев законът предвижда втора пожизнена минимална пенсия минимум 15% от минималната, получавана от НОИ. Той посочи, че изплащането ще става по три начина - най-малките суми се предоставят еднократно, вторият вариант е на разсрочено плащане, а третият - пожизнено плащане.

Председателят на АИКБ обясни, че пожизнени пенсии няма да получават тези, които нямат достатъчно натрупване. Те обаче ще намаляват с течение на времето, тъй като в момента вторият стълб работи по-малко от 20 години.
 
Манолов подчерта, че наследяването е за срочните пенсии, като не може да има едновременно пожизнена и наследяема пенсия. Той посочи, че пожизнените пенсии могат да бъдат също за известен срок изплащани по график и след това преминаващи в пожизнени, като за срока, когато се изплащат по график, те също са наследяеми.
 
На въпрос защо вторите пенсии се наследяват, а тези от НОИ - не, Манолов посочи, че това, че пенсията от НОИ не се наследява, е фактически невярно. По негови думи, когато едно лице почине, неговите наследници получават още една пенсия.
Той посочи, че за съжаление ще има и добавки към пенсиите, чийто размер ще е сходен с банковите такси, които ще се плащат за тях.

Новините от днес и със задна дата