неделя, 1 ноември 2020 г.

Проф. Стоилова: Такава епидемия с толкова заболели и починали не сме виждали ВИДЕО

  

Проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ-Пловдив даде специално интервю за „Неделята на NOVA”. Тя отговаря на въпроси, свързани с коронавируса. Според нея, за да се спасим от пандемията, най-важен е самоконтролът. 

- Бедствена ли е ситуацията, в която се намира България и светът в момента? 

- Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите. 

- Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас? -

 Инфекциозните заболявания имат невероятна медицинска, социална и икономическа тежест, а пък при пандемия – всичко това е абсолютно подчертано. За мен всичко, което Националният щаб прави, наистина работи. Друг е въпросът дали мерките се спазват. 

- Във вашия дългогодишен опит виждали ли сте подобен мащаб на инфекция? 

- Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала. - Възможно ли е да изчезне COVID-19 или ще се случи, както при ХИВ вируса и ще продължи да съществува? 

- Не се наемам да кажа дали ще изчезне. - Може ли да имаме адекватна ваксина срещу коронавирус, предвид на това, че може да има различни щамове, мутации? 

- Ние характеризираме ваксините с две неща. Първо, те трябва да бъдат имунологично ефективни. Това означава като имунизираш 100 души, 95 да изграждат имунитет. Второто нещо, което гоним, е епидемиологичната ефективност. Тя се изразява също с нещо трудно – как да накараме над 90-95 процента от населението да се ваксинира? 

- Повтаря ли коронавирусът? 

- Не знам дали е доказано. В Русе, доколкото разбрах има някакъв такъв случай. По света също има. Рано е още да се говори дали вирусът повтаря. 

- Ще издържи ли здравната ни система? - С всички тези усилия се надявам да издържи. Нещата, като че ли отиват към много сериозен момент, особено по отношение на медицинския персонал. - В тази сложна обстановка, какъв е апелът Ви към българите? 

- Апелът ми е да слушаме експертите, да слушаме хората, които са учили за това цял живот. Когато се налага, трябва да спазваме тези ограничителни мерки. 

- Какъв може да бъде позитивният край на пандемията? 

- На мен ми се иска в резултат на тези мерки, в резултат на това, че той не се изменя чак толкова, циркулацията му да се забави. И в някакъв момент съответно да постигнем едно оптимално положение.

Новините от днес и със задна дата