вторник, 3 ноември 2020 г.

Българи в САЩ за деня на изборите, ето какво разказват

  

"Основна тема, която вълнува българите в Америка, е дали ще има размирици, след като станат известни резултатите от президентските избори", каза пред БНР Светослав Козловски, който от март 2020-а живее със семейството си в Чикаго.

Днес започна заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент - кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите. По думите на Козловски българите, които са по-дълго в САЩ и имат наблюдение върху политическите процеси, смятат, че е трудно да се предвиди изходът от вота, особено заради очертаващата се висока избирателна активност. Отношението на двамата кандидати към икономиката и към пандемията ще са определящи за избирателите, прогнозира Светослав Козловски. 

Популярният в САЩ български художник Хубен Черкелов, чиито картини са със сюжети, взаимствани от парични знаци, живее в Ню Йорк и сподели пред БНР, че мегаполисът не прилича на себе си: "Всичко е затворено. Представленията на "Бродуей" са отменени до края на целия сезон, който е до началото на следващото лято. Туризмът в Ню Йорк също е несъществуващ, а той беше 70 млрд. долара за година". 

Според него Байдън не говори за ред и законност, а обещанието на Тръмп за това привлича избирателите да гласуват за него: "Тръмп непрестанно говори, че трябва да има ред и законност. Байдън за съжаление не говори за това. ...

Икономическата платформа е много важна, защото хората се интересуват дали ще имат пари и прехрана, а Джо Байдън не казва какво ще направи, казва, че трябва да се затвори икономиката". Черкелов сподели, че е обезпокоен от очакванията за размирици в нощта след изборите. 

За първи път американците са обзети от страх, коментира пред БНР Клара Билгин, която е от София, но през 1999-а година емигрира в САЩ, където завършва докторантура по политология в университета "Джонс Хопкинс" и в момента работи в американската администрация. "Дилемата здраве или икономика не е дуализъм. Двете теми не са в конфликт", заяви тя. 

Около 250 хиляди българи живеят в САЩ - по данни на Държавната агенция за българите в чужбина.

Новините от днес и със задна дата