четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Кристина, която уби децата си, била с психично заболяване, а не си пиела хапчетата редовно

  

32-годишната Кристина Дунчева от Сандански, която уби жестоко двете си деца, остава за постоянно в ареста. Това реши Софийският апелативен съд, който потвърди първоинстанционното определение на Окръжен съд - Благоевград.

Жената не присъства на днешното заседание заради тежко психическо разстройство. Според адвокат Маньо Алексиев, който я представлява, тя се страхувала да дойде в София, тъй като се опасявала, че няма да се върне.

Защитникът поиска обвиняемата да бъде пусната под домашен арест и с електронна гривна, но съдът отказа. Според магистратите няма опасност Дунчева да се укрие, но има опасност да извърши друго ново престъпление.

Наблюдаващият лекар оцени здравословното състояние на майката като психически лабилно и обясни, че не е взимала редовно предписаните ѝ лекарства.

Кристина закла с кухненския нож 3-годишното си момиченце и 5-годишното си момченце след пореден скандал със съпруга си, с когото били в развод и водели съдебен спор за попечителството над тях. Когато я открили, тя била неадекватна и седяла на земята в ступор край труповете на децата си.

Адвокатът на младата жена първо разказа, че тя е била подложена на семеен тормоз, за което дори е подала жалба. Той заяви дори, че е била насилвана сексуално от свекъра си.

Бащата на децата - Георги Трайков, категорично отрече и на свой ред отправи обвинения - че само ден преди убийството той е прибрал Кристина и тях от дома на родителите ѝ, където те се били изнесли, след като баща ѝ я пребил до кръв. 

Според мъжа близките на Кристина не обръщали внимание на нейните психични проблеми и не искали да ги признаят. Тъй като тя често била неадекватна и не можела да се грижи добре за децата, го правел той, дори подал сигнали до полицията и социалните служби, но никой не му обърнал внимание. Съдебният състав обаче обяви, че са събрани доказателства за съпричастността на Кристина към тежкото престъпление. Имало свидетелски показания на родителите ѝ, на мъжа ѝ, на полицаи. Според протокола за оглед от мястото на престъплението убийствата били извършени по особено мъчителен начин за жертвите и с особена жестокост. Съдът обяви, че нямало опасност Кристина да се укрие, но на свобода имало опасност да извърши престъпление. Определението на съда е окончателно.

Новините от днес и със задна дата