четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Щабът: Влизаме в сериозна фаза на епидемията, няма достатъчно медици, имаме нужда от помощ

  

                                             Снимка: БТА

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на територията на България. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени и болни, някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. 

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му, решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по специално тези от ДКЦ-тата.

"Ще настоявам кметовете в общини, където има сериозен недостиг на медици, да направят срещи с лекарите от извънболничната помощ и да намерят решения как те да бъдат назначени под някаква форма в лечебните заведения, за да помогнат на своите колеги и да получат достойно възнаграждение за труда си", обясни здравният министър.

Проф. Ангелов каза още, че ще бъде проведена видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети в страната, за да се обсъди възможността студентите в шести курс, които карат стажове да помогнат на лекарите и това да се счита за стаж. 

"По отношение на медиците на първа линия активните случаи са 590. От тях 513 са на домашно лечение, а 74 са в болници. Трима са в интензивни отделения. Прави впечатление от статистиката, че излекуваните са повече от активните случаи. Сред починалите има хора на по-млада възраст. Един от тях е 40-годишен мъж без придружаващи заболявания", коментира проф. Ангелов. 

Пет са областите в България с най-много приети в болница - София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград- 197, Бургас - 97 и Шумен - 82.

"Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките. Днес в 15 часа ще имаме среща с Българската асоциация на заведенията, за да търсим съвместни решения", каза още здравният министър. 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че България има заболеваемост от 136 на 100 000 души, а по смъртност сме на 9 място в ЕС и на 4 място на Балканите. 

Той подчерта, че "кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболяемостта, което логично, тъй като тук няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение". Той е почти идентичен с предишните седмици.

Кривата на нарастване е много остра, целта ни е поне една-две седмици да не растат показателите на заболеваемост, но както ние, така и Европа, сме далече от тази тенденция. Засегнатият медицински персонал - 1727, като в лечебни заведения са 74. Този показател, сравним с европейските, оказва много силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения, добави главният държавен здравен инспектор.

Относно задължителното носене на маски, доц. Кунчев обясни: 

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска".

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пък призова хората да не вземат свърхдози витамин D като превенция на болестта. 

Новините от днес и със задна дата