вторник, 20 октомври 2020 г.

Масовото преминаване от пририден газ към водород е лудост

 

Политическите обещания за въглеродна неутралност от утре валят от всички страни. Правят се множество проучвания за това как нещата биха могли да се случат...

85% от жителите на Великобритания например се топлят на газ - собствени котли + парно, защото и топлофикациите са на газ.

Ясно е, че 100% електрификация от 100% ВЕИ няма как да реши казуса с отоплението... Следващата възможна стъпка е газът да бъзе заменен с водород. Затова и говоренето за водорода изведнъж стана толкова популярно напоследък.


Водородът може да замени газа, но сметката не изглежда добре! - анализът на Боян Рашев може да прочетете в 3e-news >>


Проучване на Imperial College London показва, че пътят към водородно бъдеще минава през "кафяв" водород (произведен от природен газ и биомаса) и съхранение на отделения при изгарянето му СО2 в подходящи геоложки структури. Чак в някакво необозримо бъдеще евентуално ще се мине на "зелен" водород от електролиза, захранвана от ВЕИ.

Наред с това, при всички възможни благоприятни допускания, използването на водород ще струва около 3 пъти повече, отколкото излиза сметката за природния газ днес.

Например само разходите за съхранение на СО2 се оценяват на около 176 паунда на тон (почти 194 евро по курса за 20 октомври 2020 г.). Затова доставчиците трябвало да получават надбавка от сорта на £20-£53/MWh, докато цените на СО2 квотите достигнат поне £104-£268 на тон, за да стане природният газ по-скъп от водорода.

Докъде ли би стигнала енергийната бедност, ако и сметките за отопление се утроят?

Новините от днес и със задна дата