неделя, 25 октомври 2020 г.

"Пирогов" препълнен с болни с К-19, настаняват ги и в мазето, дежурни са 1 лекар и 1 мед. сестра, без предпазни облекла

  

Ковид отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено. За медицинския персонал там няма никакво съмнение, че това е нов пик на епидемията. Днес на работа там са само една сестра и един лекар на смяна. Да поемат грижата за 50 пациенти е на ръба на техните възможности.

Наложило се токсикологията да отстъпи сградата на ковид-пациентите, за да може да са изолирани. И трите етажа на сградата са вече пълни с пациенти. "

Това са, както казах, три етажа болни - не е клиника, просто е пригодена за случая. Има болни дори в мазето", обясни пред БНТ Йонко Йончев, специализант вътрешни болести. 

Д-р Йончев е единственият дежурен лекар за трите етажа болни и определено не знае какво е почивка. Той току-що изписа пациент и леглото му веднага заема друг. И лекарят, и единствената сестра на смяна не са в обичайните предпазни облекла. Но и няма вече нужда. И двамата са били позитивни и имат имунитет. И не са единствените. Голяма част от лекарите тук вече имат антитела.

 Сестрата е крайно ангажирана да зареди лекарствата и спринцовките за всички пациенти. Това ѝ отнема повече от два часа. Успява да обиколи всички за час и половина. А казват, че денят е относително спокоен. Повече ги притесняват нощните дежурства.

Преди малко обаче, излезе информация за един от зам. кметовете на Община Русе и тя е, че Енчо Енчев е заразен повторно и този път в много по - тежка форма на Ковид, от предходното заразяване. Доколко е целесъобразно медицинския екип в отделение за Ковид да работи без защитен екип, сами преценете.

Новините от днес и със задна дата