четвъртък, 22 октомври 2020 г.

До 14 г. затвор грозят Амбър Хърд в Австралия, лъгала под клетва за домашните си любимци

  

Австралийските власти разследват дали холивудската актриса Амбър Хърд е лъгала под клетва по време на делото срещу нея през 2016 г. за незаконното внасяне в Австралия на домашните ѝ любимци - кучетата Пистъл и Бу, съобщи ДПА.

Представителката на министерството на селското стопанство Пийта Лейн заяви пред сенатска комисия в Канбера, че ведомството е запознато със свидетелските показания в лондонски съд, според които Хърд и тогавашният ѝ партньор Джони Деп съзнателно са дали фалшиви сведения за кучетата пред митническите власти, когато са пристигнали в Куинсланд с частен самолет през 2015 г.

Бившият служител на Деп Кевин Мърфи заяви пред съд в Лондон през юли, че многократно е предупреждавал двойката, че е незаконно да внасят кучетата в страната, без да информират за това властите. Той заяви, че Хърд е убедила служителите си да лъжат под клетва пред австралийския съд и да кажат, че тя не е имала информация за митническия контрол.

Пред сенатската комисия Лейн съобщи, че австралийската федерална полиция участва в разследването и се опитва да установи контакт с Мърфи.

"Даването на лъжливи показания е криминално престъпление и това разследваме в момента", каза тя.

Максималното наказание за фалшиви показания под клетва в Куинсланд е 14 години затвор. През 2016 г. Хърд бе осъдена на един месец "добро поведение", което е специфично наказание според австралийското законодателство, след като се призна за виновна, че е дала фалшив документ на митническите власти. Хърд заяви, че е нарушила закона от незнание и записа видео, в което обяснява колко важна е работата на митническите власти да предпазват страната от навлизането на болести от чужбина.

Тогавашният министър на селското стопанство Барнаби Джойс влезе в световните новини със заплахата да убие Пистъл и Бу, ако не се върнат в САЩ./life.dir.bg

Новините от днес и със задна дата