сряда, 14 октомври 2020 г.

Световната банка одобри 12 милиарда долара за ваксини

  

Административният съвет на Световната банка одобри вчера план за отпускане на помощ в размер на 12 милиарда долара за гарантиране на развиващите се страни на бърз достъп до ваксини срещу коронавирус, когато бъдат разработени, предаде Франс прес.

Това финансиране може да позволи ваксинирането на до един милиард души, каза в комюнике институцията.

То е част от пакета на Световната банка за отпускане на до 160 милиарда долара до юни 2021 г. за подпомагане на развиващите се страни да се борят с пандемията от Ковид-19.

Страните от Г-20 също ще удължат замразяването на дълговете на бедните държави заради пандемията от новия коронавирус с още шест месеца, предаде Ройтерс, като се позова на проектокомюнике на предстоящото утре онлайн заседание на министрите на финансите и централните банкери от групата. Голямата двайсеторка ще реши през април догодина дали да остави мярката в сила за още време.

В проекта за комюнике, който е бил видян от репортер на агенция Ройтерс, пише още, че страните от Г-20 си поставят краен срок до средата на следващата година да приключат преговорите за актуализиране на правилата за данъчно облагане на фона на стремителния ръст на онлайн търговията.

 

Новините от днес и със задна дата