сряда, 14 октомври 2020 г.

Борисов: За 11 г. българите увеличиха тройно финансовите си активи

  

За последните 11 години България е увеличила три пъти своите нетни активи на глава от населението до 9586 евро. Това е видимо от проучване на авторитетния германския застраховател Allianz, отбелязва премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук.

"Благодарение на добрите резултати през последните години българските домакинства и икономика са подготвени за кризата. Това не ни успокоява, а ни амбицира да работим още по-усърдно. Разумната финансова политика, борбата с контрабандата и инвестициите ни позволиха за пореден път да увеличим с нови 10% заплатите в бюджетния сектор. Пенсиите също ще бъдат увеличени и догодина, а до края на пандемията ще продължим да подкрепяме възрастните хора с допълнителни 50 лeва към пенсиите. Продължаваме с политиките ни за помощ на бизнеса, които вече запазиха близо 300 000 работни места. Въпреки тежкото наследство от кандидатите за властта днес, държавата продължава да се развива. И това е видно от оценката и анализите на международните експерти", пише още премиерът.

Какво пише в годишния доклад на германския застраховател?

Годишният доклад GLOBAL WEALTH REPORT на германския застраховател излезе миналата седмица. В класацията за средни нетни финансови активи на глава от населението за 2019 г. на германския застраховател първото място се заема от САЩ, следвани от Швейцария, Нидерландия, Сингапур и Тайван.

За България от германската компания подчертават оптимистична тенденция: от 2008 г. насам страната е увеличила своите нетни активи на глава от населението трикратно до 9586 евро. Брутните финансови активи на българските домакинства са нараснали с 5,0% през 2019 г., много под нивото на средния за последните десет години ръст от 8,1%.

Нарастването през миналата година се дължи основно на нарастването на активи като пари в обръщение и депозити, които са нараснали с 7.8%; ценните книжа, въпреки благоприятните международни финансови пазари, са нараснали само с 1.1%. При застраховането растежът е с "драматичните" 17.3%. Портфолиото на българските домакинства е доминирано от ценни книжа, които държат 46% от всички активи, следват ги депозитите с 35% дял, след тях са застраховките и пенсиите с дял от 11%. 

Словения остава най-богатата държава в региона (развиваща се Европа) с активи от 20 512 евро на глава от населението, макар че и там нетните финансови активи на глава от населението остават под нивото на богатството като цяло за Европейския съюз.

Новините от днес и със задна дата