петък, 4 септември 2020 г.

Турция е подготвила пътна карта с ''много козове" за Източно Средиземно море

  

"Турция има много козове в Средиземноморието", пише в. "Тюркийе" днес. Според изданието с шест стратегически стъпки в "горещата зона" Анкара ще промени баланса на силите и ще даде урок на "газовата банда".

Вестникът отбелязва, че за да защити интересите си в Източно Средиземно море Турция е подготвила "пътна карта срещу партньорството на ЕС, САЩ, Израел, Египет и Залива". Сред стъпките, които страната планира, за да обърне в своя полза баланса на силите, е и активиране на руските зенитно-ракетни системи С-400, така че да обхванат Източно Средиземно море.

Подготвя се и пристигането на нови ракети от Русия, възможно е също руски бойни самолети от пето поколение да бъдат придобити като алтернатива на Ф-35, отбелязва "Тюркийе". Може също да преразгледаме статута на базата Инджирлик и да изградим в Либия и Северен Кипър военноморски и военновъздушни бази. Може да увеличим числеността на турските военни в Северен Кипър и да разположим там ракетни системи. Военното летище в Гечиткале (Левконико) в Северен Кипър пък може да бъде използвано занапред не само за полети на безпилотни самолети, а да бъде развито в разгърната военновъздушна база, изрежда още изданието.

Разговорът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел е сред акцентите на в."Йени шафак" днес. Изданието посочва, че по време на видеоконференцията Ердоган е заявил пред Меркел, че Турция подкрепя справедлива подялба, от която биха спечелили всички страни с излаз на Средиземно море. Президентът същевременно е отхвърлил подкрепата давана от някои страни за гръцката "егоистична и несправедлива" позиция в Източното Средиземноморие.

Същият вестник цитира изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Турция и Гърция са се съгласили да проведат технически преговори, насочени да попречат на сблъсък в Източното Средиземноморие. Турското външно министерство заяви в отговор, че е готово на диалог за постигане на трайно решение, базирано на справедливостта и равенството, без да се поставят предварителни условия, пише още "Йени шафак".

Послание за Източното Средиземноморие вчера е изпратил и турският министър на отбраната Хулуси Акар, информира "Йени акит". "Ще се покажем границите на онези, които се перчат със сила", пише в заглавие вестникът, цитирайки думите на министъра.

Според "Йени акит" посланието на Акар до "преследващата провокации Гърция и остатъците от кръстоносците, тикащи я към огъня" е гласяло: "Онези, които идват да се перчат със сила, ще си отидат, както и дойдоха. Няма да позволим на никого да потъпква правата ни в Егейско и Средиземно море".

Вестникът посочва, че изказването на министъра е било реакция към САЩ, Франция, ОАЕ и държавите от ЕС, оказващи подкрепа за "нелегитимните действия" на Гърция.

"Има такива, които са дошли от хиляди километри, за да сплашват, да претендират за права, да играят ролята на ангел-пазител. Невъзможно е това да бъде прието. Както са дошли, така и ще си отидат", заяви министърът.

Той подчерта, че Турция не търси напрежение и не прави демонстрация на сила, а преследва собствените си права и интереси.

"Кипър е наша национална кауза, така както през 1974 г. защитихме правата на нашите (кипърски турски) братя, по същия начин ще ги защитим и през 2020 г", каза още Акар, визирайки турската инвазия в Кипър, предприета в отговор на преврат за присъединяване на острова към Гърция.

Новините от днес и със задна дата