понеделник, 28 септември 2020 г.

Нови разкрития за Хюсеин, погубил младите си роднини-сватбари с БМВ-то си

  

115 км/ч е била скоростта, на която се е застопорил километражът на БМВ-то ковчег, в което загинаха 17-годишните – Реджеб и Хюсеин, предава Флагман бг. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение в Бургаския окръжен съд на шофьора – Мустафа Мустафа, на 20 години от село Чукарка.

В съдебната зала стана ясно още, че младежът, който работил като фаянсаджия във Франция, за скромния си шофьорски стаж от 2 години, има съставени 2 наказателни постановления и 3 фиша. 

Още преди да навърши пълнолетие и да придобие свидетелство за управление, Мустафа често сядал зад волана. Единият му акт е за шофиране без книжка и с превишена скорост, което показва, че има голяма вероятност той отново да се качи зад волана и да сътвори поредната глупост, изтъкна днес прокуратурата. 

„Това е скоростта към момента на удара, което означава, че вероятно е била по-висока преди това. Тепърва експертизите ще доказват колко точно е”, посочи държавното обвинение, което настояваше за постоянен арест на младежа, причинил тежкото ПТП, макар и по непредпазливост. Мярката за неотклонение протече чрез скайп връзка със Затвора-Бургас, където е в момента Мустафа. Стенограма на разпита, който съдия Катя Господинова проведе с Мустафа в съдебната зала. Магистратът е с безупречна биография, строг и справедлив. 

Мустафа: Не исках да става това. Аз се върнах заради сватбата тук. 

Съдия Господинова: Хубава сватба се направи. Не искам да ревеш. Искам да се държиш като мъж, стегни се! Знаем, че не си искал, но такива неща се случват. 

Мустафа: Не исках така да се случи с близките ми роднини. Да съм карал със 115-120 км/ч/...

 Съдия Господинова: Извънградско карал ли си, знаеш ли колко е ограничението? 

Мустафа: 90 км/ч. Съдия Господинова: Значи знаеш! 

Мустафа: По пътя има големи завои. Колата се хлъзна, не исках да става така. 

Съдия Господинова: Да, със 115 км/ч завой трудно се взима. 

Съдия Господинова: Сега как ще погледнеш родителите на тези момчета? 

Мустафа: Ще направя всичко за тях, ще им помагам, ще им бъда като техен син. 

Съдия Господинова: Те са ти роднини, дали ще искат да те видят? 

Мустафа: Гледам да направя нещо. 

Съдия Господинова: Какво ще направиш? Тези момчета имат ли братя или сестри? 

Мустафа: Имат, каквото мога ще свърша за тях. 

Съдия Господинова: Цял живот ще ти тежи това на съвестта, без значение дали ще те пусне или не съдът. Много малко време е минало и неосъзнаваш още какво си направил. 

Прокуратурата настоя Мустафа да бъде задържан под стража, защото освен пътните провинения, паспортната му справка показала, че редовно пътувало извън граница и има вероятно да се укрие, докато тече разследването. В крайна сметка съдия Катя Господинова реши да остави 20-годишния младеж зад решетките. 

„Колкото и да е тежко на съда, решава да останеш в ареста. Ще имаш време да осъзнаеш по-нататък как ще процедираш с живота си. Да внимаваш занапред. Искам да помислиш много сериозно върху твоето поведение. Сега е по-добре да седиш далеч от тези семейства, да си погребат децата спокойно", изтъкна съдия Катя Господинова. Припомняме, че във фаталния баварец пътували четирима души - 18-годишният Исмаил е седял на предната седалка, а зад волана е бил 20-годишният Мустава, а отзад – двамата загинали младежи на 17 години Реджеб и Хюсеин. 

Мъжката компания се прибирала към Айтос след къна - при мюсюлманите в навечерието на сватбата у младоженците се прави къна геджеси - у булката, и даул чалдърмак у жениха. Това е като прощалните моминска и ергенска вечер. Четиримата младежи имали роднинска връзка, били братовчеди. За нещастие обаче сватбените намерения се почерниха, заради нелепия инцидент. Семейството е съсипано от трагедията, която ги сполетя, коментират жители от село Чукарка, които още не могат да приемат, че Реджеб и Хюсеин вече ги няма на този свят.

Новините от днес и със задна дата