вторник, 29 септември 2020 г.

Д-р Брънзалов със странни новини за К-19 у нас

  

"Септември е добър за започване на кампания по ваксиниране срещу грипните вируси, имаме обещание, че в най-скоро време ще има сравнително достатъчен брой ваксини", каза в ефира на БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. 

Снимка: Канал 3/Д-р Николай Брънзалов 

"Няма ли симптоматика на пациента може да се постави противогрипна ваксина, няма опасност, ако е заразен с Covid, но няма никакви симптоми на болестта. Не вярвам, че въобще има лекар, който би отдиференцирал само с физикален преглед, а дори и с някои параклинични изследвания, грипна инфекция и коронавирус. 

Има проблеми с диагностицирането, особено в доболничната помощ", заяви лекарят. От 25 юни до 21 септември са направени 370 573 PCR теста, от които едва 16 673 са платени от НЗОК през болниците. Д-р Брънзалов призна, че пращат при общопрактикуващите лекари пациенти със симптоми на коронавирус, които лекарите да убедят да си платят тестовете.

Най-големият проблем, който срещат джипитата в практиката си, е липсата на алгоритъм за диагностициране на Covid-19. "Все още този алгоритъм не е ясен. Ако детето ни прояви някакви симптоми, веднага се обаждаме на общопрактикуващия лекар, който дава съответните напътствия, както и ще уреди по-нататък документално проблема. 

Така се практикува, ако детето е развило симптоми в училище и са извикали родителите да го приберат", поясни д-р Брънзалов.

Новините от днес и със задна дата