вторник, 8 септември 2020 г.

Здравният министър развенча куп К-19 конспирации, сковали България! "Не вярвайте на агенцията "една жена каза"', призова Ангелов!

  

Министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов категорично отрече конспиративната теория, че с настъпването на студените сезони и идването на грипа на изходите на градовете отново ще се появят КПП-та. Това той направи в телевизионно интервю. "И аз чувам подобни неща. Те са категорично неверни. Това е лъжа. Не мога да си обясня в коя глава се раждат подобен тип конспирации и какво целят. Не възнамеряваме да въвеждаме подобен тип мерки. Не се купуват КПП-та и бариери. Това са лъжи, които целят дестабилизиране психиката на хората", каза Ангелов. 

"Когато започна епидемията, ние знаехме изключително малко за К-19. В научните среди имаше много оскъдна информация. Работехме в състояние на неинформираност, а когато човек е неинформиран, човек има страх към неизвестното, презастраховахме се. Днес в България няма здравна криза с К-19. Няма натиск върху здравната система", каза още здравният министър. Ангелов посочи и статистика в подкрепа на думите си. Тя е за периода от 7 август до 7 септември. Според нея, в началото на август заразените с К-19 в болниците са били 857, а към днешна дата са 773. Броя на хората в интензивни отделения са били 55 за август и 53 към днешен ден. 

"Това означава, че към момента няма никакъв натиск върху здравната система. Тя е подготвена по отношение на апаратура, дезинфектанти, лични предпазни средства. Разполагаме със запаси за месеци напред. Предстои закупуването на допълнителни количества на лични предпазни средства за всички служители на първа линия. Всичко това се случва благодарение на хората, на първа линия, които вече са преуморени. Подобен тип конспирации спрямо тези хора още повече ги изморяват и обезверяват. Трябва да подкрепим българските лекари", каза Ангелов. Здравният министър категорично отрече версията, че правителството плаща на хора да казват, че са заразени с коронавирус. По думите му, това били случаи от типа "приятелка на приятелка". 

"Не вярвайте на агенцията "една жена каза"', призова Ангелов. "Много лекари и известни личности са в болница, те част от конспиративната теория ли са?" - зададе въпрос здравният министър. Той също припомни и случая със семейството лекари от Белица, при който починаха съпругата, бащата и сина от коварния вирус. 

"Тази умора в хората на първа линия може да доведе до неглижиране на мерките и принципите. Ще се опитаме да опресним знанията на хората. Една от причината е дезинфекционните режими, личните предпазни средства. Нека да подхождаме с едно наум, да мислим, че вирусът съществува. Ние трябва да живеем с това и да работим със знанието за това", каза още той. Що се отнася до ваксината срещу К-19, министърът категорично заяви, че тя ще е преминала всичките стандарти за безопасност. 

За руската ваксина Ангелов каза, че руската ваксина не е в по-напреднал етап на разработка от тази, до която ще имат достъп европейските граждани. Руската ваксина не е преминала третата фаза на изпитания. Нещата, които се появяват в медиите, те не са в научното пространство, добави Ангелов. По отношение на цифрите за заболеваемост и смъртност ние стоим изключително добре. Ние сме на 20-то място в Европа. Това се дължи на навременните мерки, увери Ананиев. По думите му, заради мерките в момента не се наблюдава бум на болестта. 

"В момента наблюдаваме тенденция, в която хората неглижират дори симптомите. Те постъпват по-късно в лечебно заведение, което обяснява нарастването на смъртността. Отиват в болница с тежка температура няколко дни и са се надявали, че е нещо друго. Грипоподобните симптоми с висока температура няколко дни, с кашлица, обща отпадналост са повод да се потърси лекарска помощ и не са повод за самолечени", каза той. 

Готови сме за лош сценарий, но такъв сценарий няма да се случи, уверен бе Костадин Ангелов. Здравният министър също благодари на всичките служители, които са на първа линия. "Това са хора, които заслужават нашия поклон. Ние овладяхме тази епидемия заради тях", каза още здравният министър.

Новините от днес и със задна дата