понеделник, 31 август 2020 г.

Проф. Рачев: Морето завира през септември, нощите стават тропически!

 


Морската вода завира през септември, като на места тя ще стигне до 28 градуса. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, цитиран от в. „Телеграф”.

Първите десет дни на месеца ще са идеални за плажни забавления. Температурата на водата ще бъде в порядъка на 26-27 и дори 28 градуса. Септември стартира с топло време над нормата. През първите 10 дни ще бъде много подходящо както за почивка на море и планина, така и за прибиране на реколтата. 

Изключение в този период прави единствено Западна България, където около 2-3 септември ще има малко повече облаци и евентуално валежи. Във Варна предстои слънчево време с температури между 22 и 26 градуса. 

Дори сутрин ще е топло, защото ще са налице т.нар. тропични нощи, когато през цялата нощ температурите не падат под 20 градуса, а през деня е над 25 градуса. Още по-топло ще бъде по Южното Черноморие, където от сутринта ще бъде 21-22 градуса, а на обяд ще достигне до 27-28 градуса. 

Единствено през почивните дни на юг – на 5, 6 и 7 септември, ще има малко повече вятър, който ще създава условия за още по-интересно къпане при високи вълни. През целия месец се очаква хубаво време. Септември ще бъде с около градус над нормата.

Отново ще съществува тотално разделение между Западна и Източна България. 

На изток отново ще бъде сухо, особено по морето. Същата тенденция се запазва и за октомври. През този месец се очаква сухотата да се задълбочи, което ще попречи на късните есенни зеленчуци, които трябва да се садят. 

Водата в горния слой на почвата ще бъде много малко, а на някои места ще бъде напълно изчерпана. Едва през ноември, който е последният есенен месец, ще има валежи в нормата.

Новините от днес и със задна дата