неделя, 30 август 2020 г.

Промяна на границите: Обзор иска да се отдели от Несебър

  

Морският курорт Обзор иска да се отдели от Несебър и заедно с 6 села да стане самостоятелна община. Това съобщиха организаторите от Инициативния комитет. В последния месец те събират подписи, за да стартират сложната административна процедура.

Населените места се намират северно от Стара планина, в радиус от 15 км от Обзор. Това са селата Емона, Баня, Раковсково, Приселци, Паницово и Козница. „Събрани са 1300 подписа, от които 1250 са валидни. Налице са над 50 % от регистрираните гласоподаватели и процедурата може да започне”, обобщи пред Флагман.бг адв.Марин Божков, председател на УС програма „Достъп до правосъдие”, която наблюдава законосъобразността на действията на всички страни в този референдум. 

За сряда е насрочено извънредно заседание на ОбС-Несебър на което предложението ще бъде подложено на гласуване. Решението ще бъде с консултативен характер и ще се приложи в цялата преписка, след което ще се прати при областния управител заедно с икономическата и социална обосновка, че Обзор може да съществува като самостоятелна административна единица. Необходим е и план за обществен ред и социални дейности. „Областният управител трябва да прегледа законността и след това, ако са спазени всички процедури, да върне казуса към ОбС-Несебър, който в двумесечен срок да насрочи референдум”, обясни Марин Божков. 

Няма изискване за избирателната активност на местния референдум, ако бъде получено одобрението от местните жители, ще се пристъпи към структуриране на бъдещата община. В Обзор са изчислили, че приносът им към общинския бюджет на Несебър е 4,5 млн. лева, те искат сами да харчат парите си и да ги насочват по приоритети. Най-големият проблем е отдалечеността на общинския център, който за някои от населените места е 45-50 км. 

Бъдещата община ще има 3200 души, което според Марин Божков не е толкова необичайно. Съседната Община Бяла също е с 3200 души, а в България има 73 общини с население под 6 хил. души и 21 - под 2 хил. души. В исторически план Обзор е бил център на община, създадена през 915 година и е продължил да бъде такъв до 1979 година, когато е реализирана голямата административна реформа, при която 30-те окръзи бяха сведени до 8 области, а част от общините закрити. 

В последните 10 години жители на Обзор на няколко пъти повдигаха темата, искаха да се местят към Област Варна и Община Бяла, но сега идеята е изцяло нова - за самостоятелна община. Последната новосъздадена община е Сърница, която се отдели от Велинград през 2015 година. В Бургаска област примерът е с Приморско от края на 90-те години на миналия век.

Новините от днес и със задна дата