петък, 28 август 2020 г.

Доц. Кунчев с горещ коментар за труповете у нас от К-19 и изчезването на ген. Мутафчийски ВИДЕО

  

Доста е широк спектърът от възможности за развитие на К-19. Това заяви за Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му изцяло от нас зависи дали развоят ще е положителен или отрицателен. "Напоследък обаче по-скоро неглижираме проблема", каза доц. Кунчев. 

Запитан дали наистина на 100 хил. души сме втори по смъртност след Румъния, той отвърна: "Възможно е, но имате предвид ЕС. За света не е така. Последните няколко дни имаше дни с много висок брой починали". Относно понеделник, когато бяха отчетени шокиращите 18 смъртни случая от коронавирус, доц. Кунчев заяви: "Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение. Искаме да уточним кой е виновен за събирането. 

Само преди 10 дни имахме ден с 0 и ден с 18". Относно ситуацията с училищата главният държавен здравен инспектор каза: "Много е ясно, че намаляваш риска от заразяване, ако детето цял ден носи маска. Трудно е обаче да се постигне, особено при малките възрасти, трудно ще се налага и контролира. Опитваме да предсписваме мерки, които са изпълними и реалистични". "Каквото става в обществото, това ще става и в училище. Ако са ни високи данните и има циркулация в магазина, метрото и мола, това ще важи и за училището", добави доц. Кунчев.

"Почти имаме ваксина и е ясно, че ще е безплатна за всеки, който желае. Все пак ролята на държавата е да пази населението, особено от заразни болести. Мен ме притеснява по-скоро кога ще дойде, доколко ще е ефективна и колко от хората биха желали да си я направят", уточни той. 

"Ген. Мутафчийски оправдано се отдръпна от медийното пространство. Част от хората не се отнесоха много добре с него. Виждаме се, обсъждаме много неща, но си е негово решение дали ще се изяви публично", каза още доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата