неделя, 30 август 2020 г.

Акад. Петрунов с негативна прогноза за К-19

  

"Възможно е повторно боледуване от коронавирусната инфекция, това е безспорно", каза академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от БНР.

По думите му още няма категорични данни дали при второто заразяване болестта ще протече по-леко, но подчерта, че това е възможно, ако при първото боледуване организмът е изградил достатъчно антитела, които да подсигурят имунитета. 

Акад. Петрунов коментира още, че не по-малко от 1 година ще е необходима, за да има категорично доказателство, че е създадена безвредна и ефективна ваксина. 

"Необходимо е задължително продължително изследване", категоричен беше той и подчерта, че нито една световна агенция няма да разреши използването на ваксина масово на хора, ако не е доказана нейната безвредност. 

Имунологът даде пример от САЩ, където започна изпитание на създадена ваксина и предвиденият за това срок е фиксиран - 2 години. Акад. Богдан Петрунов заяви, че е естествено с напредването към сезона, характерен за настинки и грипове, да се увеличи броят на заразените с Covid-19, както и смъртността сред заболелите.

Новините от днес и със задна дата