събота, 29 август 2020 г.

Потънал в скръб учител срази доц. Мангъров заради К-19: Как спите нощем?

  

"COVID-19 взе поредната си млада жертва - почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти", така започва сърцераздирателният пост на учителя Петър Велков.

В него той отправя директен въпрос към доц. Атанас Мангъров, който не спря да повтаря, че коронавирусът е измислица и прост грип, който ще отмине от самосебе си и хoрата трябва да се заразят с него, за да продължат напред. 

 

                                                  Учителя Петър Велков 

"Как спите нощем, професор Атанас Мангъров?", пита учителят.  Ето какво още написа Петър Велков в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса): 

"COVID-19 трагедията на семейство медици, посветили живота си на другите…. COVID-19 взе поредната си млада жертва - почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти. По думи на всички техни пациенти те не просто били брилянтни медици, страхотни хора, но и спазвали максимално мерките при своите прегледи. Заразяването, най-вероятно, се е получилo, докато са лекувани работници от шивашки цех в Разлог, при коiто имаше бум на коронавирус случаи. 

Историята: Първо бащата, доктор Муса, дава положителна проба, след това съпругата му, но тя се влошава твърде бързо и влиза в болницата. Ден по-късно и д-р Муса е приет. След родителите си и д-р Емил Вакльов си прави тест без да има симптоми се оказва положителен. Тъй като бил дори без никакви оплаквания, седял изолиран около седмица вкъщи. Изведнъж започва да се влошава и е транспортиран до Благоевград. В следствие състоянието и на тримата се влошава драстично и са транспортирани в Пирогов. 10 дни в Пирогов се борят за живота на д-р Муса, но той умира. 5 дни по-късно и неговия син. 

Майката, медицинска сестра, е в много тежко състояние, интубирана и се намира в интензивното отделение на спешния институт. Това е 10-то медицинско лице, което губи борбата с Covid-19 у нас. Как спите нощем, професор Атанас Мангъров? Те от Covid-19 ли умряха или с Covid-19?! Ако не беше Covid-19 колко хиляди човешки животи щяха още да могат да спасят тези невероятни Ваши колеги? 

Колега на д-р Вакльов-младши: “Емил Вакльов е мой връстник, млад лекар, от моя курс по медицина в плевенския университет. Баща му почина, а майка му се бори за живота си. Днес, и нашият колега, приятел, Емил, синът на Д-р Муса Вакльов, си отиде завинаги от този свят. Има и малко детенце. Колко още хора и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разум и спазване на простички правила. 

Изказвам искрените си съболезнования на семейството и близките му.“ Д-р Борис Таблов: "Знаете ли, кое е най-гадното усещане в интензивните отделения. Чувството за безсилие. Да виждаш как човешкият живот си отива и да не можеш да направиш нищо да спреш това, въпреки всички усилия, които полагаш. Оказа се, че има и още по-тягостно такова. Да знаеш, че всичко това е можело да бъде избегнато с няколко простички усилия на околните. Когато безсилието се оттегли, идват гневът и болката. Болката за тези, които остават да се борят със загубата си и гняв, към тези, които са причинили или не са предотвратили тази загуба. Точно така се чувствам днес - гневен, безсилен и съкрушен от мъка. Защото вирусът прави това, което може - следва генетичният си код за оцеляване. Но ние, уж разумните, правим точно обратното. Застрашаваме оцеляването на другите, защото това нарушава личният ни кеф. Само че, мили всезнайковци - тези, които спазваме мерките, по никакъв начин не застрашаваме вашето здраве. За вас не мога да кажа същото. Почивай в мир, мило момче! И дано там където си, има повече Човеци! " Почивайте в мир!

Новините от днес и със задна дата