събота, 11 юли 2020 г.

Протестиращите достигнаха плажа, активисти на ДПС са в непосредствена близост

След продължителни словесни преговори, ескалирали за момент във физически сблъсък, полицията осигури достъп до брега на искащите да плажуват в местността "Росенец". Под кордон от униформени служители на МВР демонстрантите се придвижиха до черноморския бряг, като начело на групата застана влязлият в ролята на медиатор кмет Димитър Николов и лидерът на протеста и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

В похода към плажа се включи и друг политически деец - блогърът Иво Мирчев, който беше задържан за кратко по време на моментната конфронтация между протестиращи и полицаи. Именно желанието да за потушаване на напрежението доведе до взимане на компромисното решение за допускане на демонстрантите до брега, но на друг плаж, различен от този, на който са разположени симпатизантите на ДПС. Целта на органите на реда е да изолират на възможно най-голямо разстояние един от друг представителите на двата противостоящи лагери.

Активистите от ДПС са заели предварително позиции в близост до резиденцията на почетния председател Ахмед Доган. Те пристигнаха с автобуси още в петък вечерта, а днес на място има и депутати от партията, начело с председателя Мустафа Карадайъ. Той ги е призовал да защитят полицията, тъй като "агресорите нападат", а след това е изпял химна на България.

Самият Доган се намира в сградата, като по-рано днес е допуснал за разговор да влезе екип на bTV, но с условието да не бъде записван.

Директорът на ОДМВР-Бургас каза, че се следи за спазване на реда и никой не дели гражданите по етнически произход. Напрежението на брега обаче е взривоопасно заради непосредствената близост между протестиращите и симпатизанти на ДПС, разположение на мостик на плажа.

Новините от днес и със задна дата