петък, 10 юли 2020 г.

Повдигнаха обвинение на съветника по сигурност и отбрана на президента, пуснаха го под парична гаранция

                                         Снимка: БТА
Съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Агенцията по разузнаване. Обвинението му е повдигнато след 4-часов разпит, като от прокуратурата му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Това съобщи пред журналисти неговият адвокат Атанаска Каракашева.

На влизане във Военната прокуратура по-рано днес той заяви, че се чувства идеално.

Илия Милушев беше задържан вчера във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна. Първоначално той е бил свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване". Според агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Президентският съветник е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрацията на президента. Това наложи извършването на действия по разследвания и в сградата на "Дондуков" 2 вчера.

По същото разследване е бил арестуван и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване", както и други двама, на които им е била наложена мярка "домашен арест".

Вчера от ДАНС обявиха, че Илия Милушев е лишен от достъп до документи с ниво "Строго секретно", а на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов, който също беше задържан, е връчен отказ за достъп до класифицирана информация.

Узунов вече е обвиняем за търговия с влияние.

Новините от днес и със задна дата