неделя, 12 юли 2020 г.

Проф. Семов: Няма дата за заседанието за тълкувателно решение на КС за имунитета на президента

                                      Снимки: Булфото
Няма насрочена дата за заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на Конституционния съд относно имунитета на президента. От това решение не може да бъде определен "периметърът на личните и конституционални конфликти". Това заяви пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов.

"Според мен не става дума за личностни конфликти, а за сблъсък на представи каква трябва и каква не трябва да бъде България... У нас корупцията е клъстерна, но се разпръсва дифузно във всички области на страната и въпреки мерките се разпространява експоненциално с всеки следващ управленски мандат. Затова държавата се разпада. Страшното е, че се научихме с този вирус на корупцията и произвола във властта. Той вече почти не ни прави впечатление. По-тревожното е, че Европа разбра, че сякаш тук е естествено да бъде така. Европа не реагира на нашите абсурди, защото за нея е достатъчно ние да сме под карантина. Европа реагира на много по-малки проблеми в съдебните системи на Полша и на Унгария, но не реагира на нашите проблеми", сподели още Семов.

"Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници, но смисълът на държавността е в това, когато една държавна институция осъществява своите правомощия, тя да знае не само какво не може да прави, но и как не бива да се правят някои неща, които иначе законът позволява да се правят. Огромната част от разумните хора в България показаха много ясно своето разбиране, че така не се прави", коментира той прокурорска акция в сградата на президентството и уточни, че не само Конституцията не позволява това, но и защото смисълът на демократичния процес е да има мяра в представата за редно и нередно.

"Това, което се случва в последните години в България, е пример за загубената мяра за редно и нередно", твърди той.

По думите му, когато правосъдието се осъществява чрез медийни публикации, интервюта и оценки, има проблем, отиващ отвъд конституционната мяра.

"Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено, кое е равна мяра на справедливото и обективното и кое е злоупотреба с власт", каза още проф. Семов.

Той разясни също така, че в Конституцията няма понятие "обединител на нацията".

"Президентът не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост наречена обединител на нацията. Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията. Конституцията казва, че президентът - като институция - олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор, той може да внася мъдрост и отговорност", добави юристът.

Във връзка с протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор, проф. Семов заяви, че обществото очаква съществена промяна в държавата, каквато се случи след 10 ноември 1989 година.

По думите на преподавателя по европейско право Европа досега не е имала "такъв ученик в класа" и затова не знае какво да прави с България.

"ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква", разкри още проф. Семов.

Той посочи, че единственото, което крепи България да прилича на останалите държави, е етническият мир е е категоричен, че той не трябва да се пипа.

"Проблемът на България не е в "Росенец". Проблемът е на "Дондуков", завърши Семов.

Новините от днес и със задна дата