неделя, 12 юли 2020 г.

Свен Гиголд: ЕС да не повтаря с България и Хърватия грешките на еврозоната

"ЕС не трябва да повтаря грешките с България и Хърватия с предишните присъединявания към еврозоната като, например, с балтийските страни". Това казва пред БНР евродепутатът от Зелените /Европейски свободен алианс Свен Гиголд, говорител на групата по финансовите и икономически въпроси. Гиголд подчертава, че двете страни не само трябва да изпълнят официалните критерии за нивото на дълга и стабилността на цените, но и да продължат решително борбата с прането на пари и финансовите престъпления.
Той напомни, че в препоръките на Комисията към България за тази година е записано тя да отстрани дефицитите в прането на пари.
"За разлика от съседна Румъния, осъждането за корупция в България е толкова рядко, че е тъжно по своята същност", подчертава евродепутатът. Той допълва, че страната ни е данъчен рай и редовно продава гражданство.
"Корпоративните печалби в България се облагат едва с 10 на сто, а допълнителни хитрости дори позволяват данъци от 5 на сто.
Така България отслабва особено съседна Гърция. Преди България да бъде приета в еврозоната, в самата еврозона трябва да бъде постигнато споразумение за общ минимален корпоративен данък.
Комисията трябва да започне процедура за нарушение срещу всички страни, които продават визи за Шенген или гражданство, в т.ч. и България", заявява Гиголд.

Новините от днес и със задна дата