четвъртък, 9 юли 2020 г.

Учените откриха рекордни промени в магнитното поле на Земята

Учените от университетите в Лийдс и Калифорния в Сан Диего откриха, че промените в посоката на магнитното поле на Земята могат да се случват 10 пъти по-бързо, отколкото се смяташе до сега. Това се съобщава в материал, публикуван в списанието Nature Communications. Изследователите са анализирали данните за промените в магнитното поле на Земята за последните 100 000 години и са ги обединили с помощта на модел за генериране на полето.
Оказва се, че бързите промени са свързани с локално отслабване на магнитното поле. Това сочи, че промените се случвали когато полето е променяло своята полярност, или когато оста на дипола се е преместила далеч от географските полюси.

Например, преди 39 000 години геомагнитното поле се е преместило с 2.5 градуса, което е било съпроводено с напрежение по полето близо до западното крайбрежие на Централна Америка.
До сега се смяташе, че максималната скорост на изместване на магнитното поле е един градус годишно, но според новите данни, скоростта може да достигне до рекордните девет градуса, годишно, което 10 пъти по-бързо от текущите промени.
Магнитното поле възниква в резултат на конвекционите потоци разтопен метал в ядрото на Земята.

Новините от днес и със задна дата