понеделник, 27 юли 2020 г.

Проф. Иво Петров с лоши новини за болните от К-19, тези симптоми са много тревожни


Има няколко съществени физиологически нарушения, до които COVID-19 води, не поради някакво въздействие на самия вирус, а по-скоро като реакция на нашия организъм. И то е свързано както с намаляване на кислородното съдържание, така и с повишена склонност към тромбообразуване и повишена склонност към възпаление. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров. "Още в началото забелязвахме известно разминаване между намаляването на вирусното число и покачването на възпалителните и тромботичните усложнения, което в страни с много повече случаи от нас се доказа. Тези, които по-тежко преживяват инфекцията, имат такива следващи, послеследващи нарушения, които нямат връзка с числото на вируса", обясни професорът.
И допълни:
"Ние знам, че нямаме специфично антивирусно средство срещу COVID-19 и най-вероятно така ще бъде. В нашия опит ние използваме едно класическо средство, което е отдавна познато, но което се оказва доста ефикасно в ранните фази на заболяването и в това йонизиране на въздуха, йонизиране на водата. И неслучайно започнаха да излизат и международно ръководства за обеззаразяване на средата. От тази гледна точка, ние в България разполагаме с едни от най-добрите средства благодарение на един от най-големите изобретатели на нашето съвремие - проф. Ганев, и аз смятам, че трябва да се обърне повече на внимание на такива средства, които биха могли да защитят огромни групи от хора". Професорът заяви, че вече е ясно, че има послеефект на инфекцията.

"Дори в България станаха популярни някои случаи, включително и на колеги, които бяха изписани от болницата негативирани по вирус, а се оказа след това, че имат усложнения, някои за съжаление фатални в по-късната фаза. Трябва много да се внимава както от клинична, така и от лабораторна гледна точка", категоричен беше проф. Петров. Според него вече са се натрупали категорични данни какви са лабораторните показатели, които трябва да бъдат проследявани както от гледна точка на започващия тромботичен процес, така и от гледна точка на заплашващия възпалителен процес.
"За съжаление сърдечносъдовите заболявания са един от таргетите и хората, които имат сърдечносъдови заболявания, се оказва, че при тях смъртността на заразените е най-висока", коментира кардиологът. Той отрече сърдечносъдовите заболявания да са предпоставка за инфекция. Но допълни, че тези, които имат изходно сърдечносъдово заболяване и са заразени, имат по-голям риск, защото са по-податливи и на тромбообразуване, и на възпаление, и на намаление на кислорода в кръвта.
"Трябва да има лабораторни изследвания 2 седмици и 4 седмици след прекратяване на активната инфекция. Също така да се проследява и клиничната картина - ако пациентът отново получи задух или има кашлица, явно нещата не са на добре, това са характерните за намаление на кислородното съдържание симптоми", допълни професорът.

Новините от днес и със задна дата