сряда, 8 юли 2020 г.

Карта на света от 1922 г. шокира мрежата: Много държави вече не съществуват

Потребител в Reddit публикува в мрежата карта на света от 1922 година. Както се изясни, някои държави към днешен ден са престанали да съществуват. Потребителите останаха учудени колко много промени са станали в света буквално само за 100 години. Някои потребители отбелязаха факта, че на картата присъства Индийската империя. Към момента на територията на империята са разположени Мианмар, Индия, Бангладеш и Пакистан. Други добавят, че вместо Иран тогава е била отбелязана като Персия, а Йордания все още не е съществувала.
Други държави, които съществуват и в момента, са имали други имена. Например, Хаваите са се наричали Сандвичевите острови. Това име им е дал мореплавателят от Ангиля Джеймс Кук. Мнозина потребители след детайлно изучаване на картата отбелязаха, че през последните 100 години са се променили териториите на едни или други държави.
Друга част от страните в момента или са престанали да съществуват изцяло, или са променили своя статут. За някои от държавите въобще никой никога не е чувал, защото те рядко са били споменавани дори и в историческите източници.
След публикуването на картата за тях се появява повече информация. Картата е успяла да събере огромно количество коментари. Много потребители изразиха учудване и от това, че те знаят доста малко за изминалото столетие.

Дадената карта ще им помогне да научват повече за това, как по-рано е изглеждал светът и как именно са били поделени териториите между различните държави. Удивителен е и фактът, че за такъв малък отрязък от време са се случили огромен брой промени, довели до съвременния световен ред и разпределението на териториите.

Новините от днес и със задна дата