Община Бургас има готовност да възобнови туристическите разходки с кораб до острова "Света Анастасия". Обмисляме това да стане от другата седмица, съобщи кметът Димитър Николов.

Той каза, че островът е готов да посреща гости. Там засега ще работи само хотелът, музеят и ресторантът до отпадане на противоепидемиологичните мерки ще останат затворени.

Кметът обясни, че островът се води паркова зона, а транспортът до там като градски обществен транспорт, тъй като обслужва пътници в акваторията на Бургаския залив.

Превозването на пътници до острова се извършва с катамаран, закупен с общински средства.

Някогашният остров Болшевик, сега известен като Света Анастасия, се намира на малко повече от 6 километра от Бургас. "Света Анастасия" е единственият остров в България, превърнат в туристическа атракция. През 2001 година островът е обявен за археологически резерват, а през 2014 година започва да приема посетители.

Миналата година островът е бил посетен от около 40 000 туристи. На него има ресторант, лекарна, реставрирана църква от XIV век, къща за гости, мултимедиен музей, открита сцена. На острова могат да акостират частни лодки и яхти.

"Света Анастасия" е най-предпочитаната туристическа атракция в Бургаски регион.