събота, 16 май 2020 г.

Този българин натрупа пари покрай COVID-19

Роденият в България Владимир Тенев е съосновател на компания, чиято пазарна оценка достигна внушителните 8,3 млрд. долара. Πлaтфopмaтa зa тъpгoвия нa aĸции бeз ĸoмиcиoни Rоbіnhооd обяви, че е пpивлякла нoв ĸpъг oт инвecтиции в размер на 280 млн. дoлapa oт инвecтитopи, cpeд ĸoитo e и фондът за рисков капитал Ѕеquоіа Саріtаl, който вече притежава дял в комапнията. Последният кръг финансиране оценява Rоbіnhооd на 8,3 млрд. долара, съобщава CNN, цитирана от Economy.bg. По този начин в условията на пандемия от коронавирус, кгато много бизнеси замират, успехът на един от най-богатите българи в Америка – младият милиардер Влад Тенев се увеличава. Компанията на Тенев се радва на голяма популярност в Америка. Тя има над 10 милиона потребители и много други компании копират концепцията ѝ.А тя дава възможност на всички да търгуват на фондова борса, независимо дали имат големи финансови възможности.
"На фона на тези трудни времена и пазарна волатилност, за нас е голяма чест, че хората се обръщат към Robinhood, за да участват на пазара и да изградят финансовото си бъдеще", отбелязват в блога си от компанията. Само преди три години Robinhood имаше оценка от 1,3 млрд. долара и 2 млн. потребители, а сега Владимир Тенев се похвали, че са добавили 3 млн. нови потребители само от началото на годината.
С опцията за електронното предлагане не е нужно и потребителите да плащат между 7 и 10 долара на транзакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт. Пред Fortune Влад Тенев, както той е известен в САЩ, подчерта, че целта на новия кръг инвестциии е да имат повече гъвкавост и да могат да развият приложението.
"Предвиждаме през следващите години да се разраснем глобално и да предложим още продукти", посочи той. Пpeди няĸoлĸo мeceцa Robinhood дeбютиpa в Eвpoпa, като стъпи във Великобритания. Кой е Владимир Тенев Той е на 34 години, роден е във Варна, но още 4-годишен емигрира с родителите си в САЩ. Там става известен като Влад и като един от съоснователите на печелившата платформа.
Компанията на Тенев Robinhood, която се намира в Пало Алто, е типичен пример за определението за еднорог. Това са стартиращи компании, които успяват да достигнат пазарна оценка от над 1 млрд. долара – като Uber и Airbnb например. Бързо разрастващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението.
Тенев от малък проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, като и двамата заминават за САЩ, за да работят в Световната банка, пише „Форбс“.

През 2004 г. заминава да учи в „Станфорд“. Там се запознава със съоснователя на Robinhood Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Той е бакалавър в специалност „Физика“ и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет.
Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си. Например и двамата са деца на имигранти. Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хеджфондове. През 2016 Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти на американското списание Forbes.През 2018 Владимир (Влад) попадна в една класация заедно със съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг. Тенев и и неговият партньор Байджу Бхат заеха 24-то място в списъка на американското списание Fortune "40 под 40" за най-влиятелните млади хора в бизнеса. Въпреки това не е ясно колко точно е печеливша компанията. Тенев отказва да отговори на този въпрос, но уверява, че приходите й са разнообразни, и прогнозира солиден растеж и през следващата година. Освен това платформата скоро навлиза и на пазара във Великобритания където вече я очакват 150 хил. клиенти В интервю за Mad Money Тенев разказва и за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции. Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и създават Robinhood, която ги изстрелва до върха. Двамата са не само основатели на компанията, но и до днес работят активно по процесите в нея. Например Тенев е отговорен за надзора на инженерите и бизнесекипите. От началото на 2018 г. те предлагат и нова услуга – търговия с криптовалути.

Новините от днес и със задна дата