При нарастване над 100 човека на ден на болните от коронавирус в България, мерките отново ще бъдат затегнати. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след провелата се по-рано днес среща на върха ЕС-Западни Балкани.

По думите му резултатите в Европа и света на разпространението на COVID-19 са изключително лоши. Той се позова на анализите на германския институт "Роберт Кох", които показвали, че по никакъв начин пандемията начин не е отминала.

Според премиера поводът да се отпуснат мерките в момента е, че по-голямата бройка на заболелите в страната от коронавирус е заради откриването на по-големи огнища. Но София вече се подрежда на 4-5 място в страната по заболели от коронавирус, а е 2-милионен град.


Затова Борисов бе категоричен, че всичко зависи от дисциплината на българите и дали хората ще се пазят взаимно. Той бе категоричен, че в закритите пространства маските са задължителни.

Детските градини и яслите няма да бъдат отворени, защото е много опасно.

"Това е мярка, за която щабът беше категорично против и аз се съобразявам с тях", заяви Бойко Борисов.

Другите мерки са били отпуснати, защото са се ползвали аргументи и данни за тяхното отпускане. Премиерът даде за пример, че с данни и графики всички са стигнали до извода, че КПП-тата може да бъдат премахнати.