вторник, 12 май 2020 г.

Интерпол издаде червена бюлетина за съпругата на американски дипломат

Интерпол е издал разпореждане за издирване на Ан Сакулас - съпруга на американски дипломат, търсена от Великобритания заради фатален пътнотранспортен инцидент, предизвикал напрежение между Лондон и Вашингтон, съобщи днес телевизия Ай Ти Ви, (ITV), цитирана от Ройтерс и БТА.

"Издадена е червена бюлетина за 42-годишната Ан Сакулас, съпругата на служител от американското разузнаване, обвинена в причиняване на смъртта на моториста тийнейджър Хари Дън при опасно шофиране", съобщи репортерът на Ай Ти Ви Адам Кларк в Туитър.

На сайта на Интерпол се посочва, че червената бюлетина е "искане към правоприлагащите органи по целия свят да установят местонахождението и временно да арестуват лице, на което предстои да бъде екстрадирано, да се предаде или срещу което има сходен юридически иск".

Интерпол издава такива искания по настояване на държава членка на организацията и те не представляват международна заповед за арест, отбелязва Ройтерс.

През януари Великобритания разкритикува САЩ, че отказват да екстрадират Сакулас, като посочи, че това представлява "отказ от правосъдие".

Американският Държавен департамент по-рано каза, че Сакулас има дипломатически имунитет и екстрадирането ѝ би създало "изключително обезпокоителен прецедент".

                               Родителите на убитото момче

Нито Интерпол, нито британското външно министерство се отзоваха веднага на искането за коментар на съобщението, посочва Ройтерс.

По-късно днес говорителят на британски премиер Борис Джонсън каза, че правителството в Лондон продължава да вярва, че съпругата на американския дипломат трябва да се върне и да се изправи пред правосъдието.

"Тя трябва да се върне в Обединеното кралство, дадохме това ясно да се разбере пред САЩ, включително от премиера пред президента Тръмп", каза говорителят.

Случаят предизвика намесата на президента на САЩ Доналд Тръмп. През октомври той прие родителите на Дън в Белия дом и безуспешно се опита да ги убеди да се срещнат със Сакулас, без те да са били предварително уведомени, че тя се намира в сградата.

Новините от днес и със задна дата