сряда, 6 май 2020 г.

Първият опит на лечение на пациент с кръвна плазма е успешен

Първият опит за лечение на пациенти с коронавирус у нас чрез преливане на кръвна плазма, който бе извършен във ВМА, е преминал успешно. Пациентът, който е бил в кристично състояние, интубиран, в момента е в добро състояние, екстубиран е преди два дни. Това заяви пред БНТ полковник доц. д-р Георги Попов - началник на Катедра "Инфекциозни болести" на ВМА.

"Приложението на плазмата първоначално не протече съвсем гладко, но крайният изход е, че пациентът излезе от тзи интубация, екстубиран е преди два дни, в добро състояние е", обясни лекарят. Вторият опит обаче, при другия пациент е приключил с фатален край, тъй като мъжът е бил с много придружаващи заболявания и не е могъл да се пребори с вируса.

Доц. Попов обясни, че вливането на кръвна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина. 

Според него интересното при коронавируса е, че не само е невидим като радиация, подмолен, асиметричен, но и че е свръхнеизвестен. Предизвикателство е неговата неяснота.

"Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за проиводството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение - най-добрата половина от човечеството, най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха", обясни полоковникът от ВМА.

Новините от днес и със задна дата