вторник, 19 май 2020 г.

Ангел Кунчев: Човек трябва да е сляп, за да си мисли, че като го изследваме или ваксинираме го чипираме

По 4 коварни начина може да се заразим с коронавирус, д-р Кунчев каза кои са те! - 0

Още двама души у нас са починали заради коронавируса и така стават общо 112, на фона на 646 излекувани, съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев на днешния брифинг на Националния оперативен щаб. Последните две жертви са двама - мъж на 79 години - в болница "Света Анна" в София, и жена на 93 години в болницата в Лом, която е била настанена там от Дома за стари хора в Кула с болест на сърцето и хипертония.

73 от починалите са мъже, 39 - жени.

Радостно е обаче, че епидемичната ситуация продължава да е в низходящ темп на новите случаи, отбеляза обаче Кунчев. За последното денонощие те са само 24 нови, като 10 са в болници, 16 от тях са в София, останалите в Ямбол, Кюстендил и Пазарджик. Така общият брой става 2259, като увеличението е с 1,1%. 

При децата до 18 години случаите вече са 133, или 5,8% от всички нови.

При медицинския персонал заразените са 242, като има два нови случая - на лекар в София и медицинска сестра в Ямбол, заради която Спешното отделение там беше затворено за 24 часа.

"Това е съпоставимо с големите страни. Средният процент на заразените медицински лица в Европа е 13%, а ние сме под него, в Германия е 6%, а в Ирландия - 9%. Казвам това, за да ви уверя, че няма начин медицинският персонал да не се зарази. Не е редно да търсим вина в лекарите. У нас процентът на заразени медицински лица е малко под средния за Европа", изтъкна Кунчев.

Той съобщи, че след среща с директори на болници в петък са стигнали до извода, че при този сравнително малък брой на заболели от Covid-19, да бъдат оставени 7-8 болници, които основно да работят с тях.

"За да могат болници, които имат по 1,2 до 5 души, да бъдат нацяло освободени и да насочат ресурса си към основната медицинска помощ, която до този момент е била отлагана. Разбира се, основни стожери, към които ще насочим цялата патология, остават ВМА, "Пирогов", Александровска, Инфекциозна, "Света Анна", Втора градска болница и Белодробната болница, като разбира се, остава готовността на останалите при нужда, отделенията специализирани за лечение на коронавируса, да бъдат използвани, те остават като резерв", обясни доцентът.

И призова хората, които до момента не са потърсили помощ за хроничните си заболявания и планови операции, да го направят, защото вече няма да има опасност. 

"Огромната част от българите разбраха сериозността на проблема, реагираха точно и аз изключително много им благодаря, защото това да сме в групата на трите най-успешни страни в Европа е постижение и трябва да се гордеем с него. Не мога да разбера чисто човешки хора, които при с 4,8 млн. заразени в света, при 320 000 починали, в напреднали страни с огромни възможности, продължават да твърдят, че няма вирус, няма епидемия. Не знам, човек трябва да е сляп, или да не разбира нищо от това. Като страховете, че като изследваме хората, едва ли не ги чипираме, а докато целият свят чака ваксина, ние организираме протести срещу това", каза още Ангел Кунчев, като подчерта, че пръскането със самолети прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка.

Новините от днес и със задна дата