вторник, 12 май 2020 г.

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск.

Това реши окончателно парламентът, като одобри текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето. За тази разпоредба гласуваха 89 народни представители, против бяха 39, а осем се въздържаха.

Първоначалното предложение бе това да става решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерски съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП.

Новите текстове имат за цел да набележат мерките, към които ще се придържа страната ни, за да се опита да ограничи заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

В хода на разискванията по текстовете Георги Михайлов от левицата коментира, че е удовлетворен от това, че управляващите са възприели тяхното предложение, отговорността да се носи от Министерски съвет. Данаил Кирилов коментира, че и заповедите на здравния министър и решенията на Министерски съвет, се обжалват пред Върховния административен съд.

"Разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност", коментира той.

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион.

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказаните контактни на тях лица.

"Да сезират Конституционния съд за мерките в Закона за здравето - не обръщам внимание на БСП. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание във връзка с критиките на БСП, че има текстове в Закона за здравето, които са противоконституционни.

"Ако нещо сте видели в това извънредно положение извън санитарните действия да се случи? Франция удължи до юни до юли. Ние исаме психически да освободим хората от мисълта за извънредност. Затова оставаме тези мерки, без които не може", изтъкна още министър-председателят.


Новините от днес и със задна дата