вторник, 12 май 2020 г.

С 50% по-евтино ще е паркирането в Слънчев бряг, но британски туристи може да няма

Всички цени за ползване на инфраструктурата и услугите в туристическия комплекс "Слънчев бряг" за сезон 2020 ще бъдат намалени. Облекченията обхващат почти всички сфери, администрирани от едноименното дружество. Става въпрос за такси за стоянка на таксиметрови коли, такси за автомобили, зареждащи търговски обекти, цени за паркиране на автомобили, отдаване на тротоарно право и други, съобщиха от пресцентъра на "Слънчев бряг" АД.

Така например, ако през сезон 2019 един кв.м. тротоарно право се е отдавал на цена от 525 лева с ДДС, то след намалението за този сезон цената ще бъде 275 лева с ДДС. Цената се определя по схема, в зависимост от площта, като стойността на квадрат пада дори повече при наемане на по-голяма площ. Наемите на временни обекти в комплекса също се намаляват с около 30 на сто, поясниха от дружеството.

Плановете са при започване на сезона от 1 юли, паркирането в синя зона в комплекса за туристи и гости, да се намали от 2 лева с ДДС на час на 1 лев с ДДС на час без ограничения в престоя. Същата, по-ниска цена, ще важи и за платено почасово паркиране на паркингите "Фрегата" и "Арда", стопанисвани от "Слънчев бряг" АД. Остават в сила цените за заскобяване и репатриране на неправилно паркирали автомобили, съответно 30 лева и 60 лева, защото това са наказателни мерки, с които се цели превенция на нарушения, уточни Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.

В контекста на пандемията от COVID-19, при отмяна на ограничителните мерки и възможност за туризъм, "Слънчев бряг" АД ще въведе допълнителни мерки за дезинфекция на публични пространства.

"В момента подготвяме инфраструктурата, така че при добро стечение на обстоятелствата и вдигане на ограниченията", комплексът да бъде готов след 1 юни, уточни Димитров.

Започват дейности по рехабилитация на улици, тротоари и осветление, както и озеленяване. Постоянна дезинфекция ще се извършва на тревни площи и градинки, крайбрежната алея и алея "Кубан", пейки и места за събиране и паркиране.

"Търсим варианти да обезпечим осемте КПП-та в курорта, където да бъде извършена дезинфекция на преминаващите автомобили", допълни изпълнителният директор.

Междувременно от изказване на британския здравен министър Мат Хенкок днес стана ясно, че черноморските ни хотели най-вероятно няма да могат да разчитат на туристи от Острова това лято, въпреки че преди дни таблоидът "Сън" написа, че те може да се завърнат в българския курорт още през юли.

"Не смятам, че почивките в чужбина ще са възможни това лято", категоричен бе Хенкок в предаването на ITV "Тази сутрин".

И в самата Великобритания хотелите и увеселителните паркове са затворени до 1 юли. Засега. А всяко пътуване, което не е доказано по належащи причини, е забранено.

В Испания пък вече съобщиха, че всеки, който влиза в страната, подлежи на 14-дневна карантина.>

Новините от днес и със задна дата