вторник, 19 май 2020 г.

Турция под блокада

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви блокиране в цяла Турция по време на Рамазан байрам. От 23 до 26 май ще бъде в сила полицейски час във всички 81 окръга на страната, предава Анадолската агенция.
"Ще има блокиране от навечерието до края на празника", каза Ердоган в обръщение към нацията след седмичното заседание на кабинета.
Това ще бъде първият път, когато цялата страна от 83 милиона ще бъде „под ключ“ за четири дни. Като част от графика за нормализиране, обявен от президента, джамиите ще отворят отново за поклонение от 29 май в съответствие с условията, определени от местните и религиозните власти. Ердоган каза, че училищата няма да отворят тази учебна година и вместо това ще започнат през септември.
Числата, публикувани в понеделник, показват 4 171 смъртни случаи от коронавирус в Турция с над 150 000 потвърдени инфекции. Ежедневните случаи на смърт са паднали под 100 през последните седмици. Ердоган призова турците да пренаредят живота си според "новия ред", който той определи като "контролиран социален живот".

Той предупреди, че правителството няма да се поколебае отново да приложи по-строги мерки, ако данните покажат, че ситуацията се влошава.

Новините от днес и със задна дата