събота, 2 май 2020 г.

Слуховете за моята смърт са силно преувеличени: Ким Чен-ун се появи на живо!

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се появи на откриването на нов завод за фосфорни торове, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитират Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

"Уважаемият висш ръководител другарят Ким Чен-ун лично преряза лентата, символизираща завършване на строителството", съобщава севернокорейската агенция. Тържественото откриване с участието на севернокорейския лидер се състоя вчера, по повод международния ден на трудещите се 1 май.

След като преряза лентата, Ким е "махал с ръка на ликуващите строители и масите" от събрали се да наблюдават церемонията зрители, съобщава още КЦТА. Освен това севернокорейският лидер е направил обиколка на завода за фосфорни торове и е бил "информиран за процеса на производство".

Освен Ким на церемонията присъстваха и други високопоставени чиновници, включително сестра му Ким Йо-чен, съобщава Асошиейтед прес. Официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" публикува снимки на лидера, който е облечен в черно и се усмихва, докато прерязва лентата.

За последно Ким Чен Ун беше видян на обществено място преди 3 седмици. Той изненадващо отсъства от празненствата по случай рождения ден на своя дядо на 15 април Ким Ир Сен. Не беше видян и на срещата на Политбюро 4 дни по-рано.

Това отприщи поредица от спекулации, разпространявани от най-големите световни агенции. Всичко започна от публикация в южнокорейско издание, което се списва от бегълци от режима на Ким Чен Ун. Според тях той е претърпял сърдечна операция, до която го е довело чревоугодничество. Японското списание Shukan Gendai дори цитира източници, според които Ким усетил болки в гърдите и паднал, докато бил на посещение в провинцията. Слухът бе разпространен от CNN, "Ню Йорк Поуст" и редица други новинарски лидери, които включиха в емисиите си дори твърдението, че по време на операцията ръцете на хирурга треперили.

Въпреки че южнокорейските правителствени служители и китайски служител от отдела за връзка оспориха твърденията, по-късно плъзна втората вълна от спекулации - за смъртта на Ким. Според Северна Корея изгрaждa гoлeми пaрaдни cтруктури за погребението на лидера си. Тук големите световни медии бяха по-предпазливи в мултиплицирането на слуха, но това не им попречи на издание с безспорен авторитет като "Таймс" да публикува материал за "наследника на Ким" - сестра му Ким Йо Чжон, която "ще управлява, докато едно от децата му не стане достатъчно голямо".

Всичко това вече изглежда излишно, а думите на Марк Твен - "Слуховете за моята смърт за силно преувеличени" са повече от актуални, било то и в 21-ви век.

Новините от днес и със задна дата