събота, 16 май 2020 г.

Разгадаха тайната как да забавим стареенето на мозъка

Учени от Националните здравни институти в Съединените щати откриха, че консумацията на здравословни храни може да подобри мозъчната функция и да забави когнитивния спад с напредване на възрастта. Надежден начин да се избегне стареенето на нервната система и деменцията е стриктното спазване на средиземноморската диета. Статия на изследователи е публикувана в списанието Alzheimer's & Dementia.

В проучването участвали 7 756 доброволци, разпределени в две рандомизирани изследвания (AREDS и AREDS2) на хранителни добавки, за да се предотврати свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Проучен е ефектът на няколко компонента от средиземноморската диета: Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, риба и зехтин. Освен това бяха взети предвид намаленията в консумацията на червено месо и алкохол. Степента на спазване на диетата беше оценена въз основа на въпросници за поведението на хранене.


В проучването AREDS когнитивните функции на субектите са тествани след пет години, а в AREDS2 - в началото, след две години, четири години и десет години. Участниците с най-високи нива на придържане към средиземноморската диета са имали най-ниския риск от когнитивно увреждане. В същото време консумацията на риба и зеленчуци има най-голям защитен ефект.

Доброволците с ApoE гена, който допринася за висок риск от болестта на Алцхаймер, показаха значително намаляване на когнитивните функции, но стриктното спазване на средиземноморската диета компенсира влиянието на генетичния фактор./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата