петък, 15 май 2020 г.

Италия обяви свободно движение, но първа смърт на дете във Франция

Една от най-засегнатите страни от коронавируса - Италия, е на път да сложи край на епидемията. Правителството предприе действия за разхлабване на ограничителните мерки в борбата с коронавируса и възстановяване на икономиката.

С него се позволява свободно движение в страната от 3 юни, информира "Ройтерс". 

Проектопостановлението, което може да бъде променено преди да бъде одобрено, също гласи, че всички пътувания в отделните италиански региони ще бъдат позволени от 18 май.

Магазините за търговия на дребно и други бизнеси ще отворят от понеделник.

Страната наложи стриктни ограничителни мерки през март в опит да спре разпространението на заразата.

В Дания без нито една жертва за денонощие за първи път. Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус нарасна със 78 души и възлиза на общо 10 791. За пръв път от 13 март обаче няма нито един починал. Жертвите на болестта в страната остават 537, съобщи днес Държавният институт за борба с инфекциозните заболявания.

В Германия се борят със заразата в кланиците.

При масово тестуване в кланица в южната германска провинция Бавария е открит голям клъстър на новия коронавирус, съобщиха местните здравни власти, цитирани от ДПА.

Вирусът е открит при 59 души в кланицата в Щраубинг-Боген в източната част на провинцията. Изследването бе предприето, след като 18 работници дадоха положителни проби за вируса.

Това накара властите да разпоредят тестуването на всички близо 1000 работници в ккланицата. Остава да се изследват още 150 души. Към днешна дата за общо 77 работници е потвърдено, че са носители на заразата.

Усложнения обаче при децата

През последните три седмици в редица страни бяха регистрирани случаи с деца, засегнати от заболяване, чиито симптоми са сходни с тези на болестта на Кавазаки. То по всяка вероятност е свързано с усложнения на коронавируса.

Симптомите са силна треска, коремни болки, стомашно-чревни смущения, обриви, конюнктивит, възпален и подут език.

Лекарите в Северна Италия и Франция съобщиха в сп. "Лансет" за увеличаване на случаите на редкия възпалителен синдром при децата, подобен на този в САЩ, Великобритания и Испания, предаде Ройтерс.

Заболяването "педиатричен мултисистемен възпалителен синдром, потенциално свързан с Ковид-19" обединява симптоми на токсичен шок и болестта на Кавазаки - треска, обриви, подути жлези и в тежки случаи възпаление на сърцето.

Съобщенията за него предизвикаха опасения, че болестта може да е по-опасна за децата. В Ню Йорк до неделя се проучваха до 85 случая със синдрома.

В италианския град Бергамо от 18 февруари до 20 април са лекувани 10 деца с него. През предишните пет години там е имало само 19 деца със синдром на Кавазаки. Лекуваните през пандемията от новия коронавирус са по-големи и състоянието им е по-тежко.

Специалистите още не са категорични, че синдромът е свързан с коронавируса, защото тестовете не на всички деца са положителни.

Във Франция почина 9-годишно дете със симптоми на форма на заболяване, сходно с болестта на Кавазаки. Това е първият подобен смъртен случай в страната.

"Детето е било в контакт с новия коронавирус, но нямаше симптоми", заяви д-р Фабрис Мишел, ръководител на отделението за педиатрична реанимация в болницата "Ла Тимон" в Марсилия, пътвърждавайки информация на в. "Прованс".

Детето се почувствало зле и получило сърдечен арест у дома, преди да бъде хоспитализирано. "Бе му оказана лекарска помощ в разстояние на 7 дни, преди то да си отиде от този свят", уточни д-р Мишел.


Новините от днес и със задна дата