вторник, 19 май 2020 г.

Без карантина след почивка в Гърция и Сърбия и др.

Санторини - Мястото за Релаксираща Почивка в Гърция | Промо Почивки

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и трансппортни връзки. Със сърбите – същото от първи юни. Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранна среща с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на която се обсъждаха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста и от работата в момента, каза Борисов.
 
"На границите ще има декларация, семпла, с трите имена, в която ще пише: нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм със съответната епидемиологична обстановка и пътувам на собствен риск. Трябва да се впише и телефон за контакт", обясни Борисов.
 
От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още Борисов. В Гърция има решение ресторантите да се отворят от 15 юни.

Всички четири държави действаме по един и същи начин, каза премиерът.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

По думите му активно се водят разговори с Австрия и с Германия.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

Новините от днес и със задна дата