неделя, 17 май 2020 г.

Руската военномедицинска операция в Италия приключи без овации

Руската операция в Италия във връзка с пандемията от коронавируса приключи окончателно, съобщи радио "Свобода" с позоваване на руското министерство на отбраната. Операцията беше обявена на 21 март като помощ за Италия в борбата със заразата.
На 22 март транспортни самолети Ил-76 кацнаха в базата на италианските ВВС "Пратика ди Маре" край Рим с товар от средства за индивидуална защита и дезинфектанти, и екип от военни, част от които лекари.
В италианската преса се появиха критики, че изпратената помощ в голямата си част е безполезна, а повечето от членовете на делегацията са не лекари, а специалисти по химическа и радиоционна защита. Неин водач беше заместник-началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на Русия генерал-майор Сергей Кикот.
В. "La Stampa" писа, что 80% от помощта е неизползваема, руските военни са се занимавали основно с дезинфекция на италиански домове за възрастни. Появиха се коментари, че под прикритието на помощ за италианската страна Москва извършва пропагандна кампания и разузнавателна операция - при други обстоятелства руски военни ни биха могли да кацнат в натовската военновъздушна база. Според някои наблюдатели непосредствената цел на Русия е била да използва Италия, за да предотврати ново удължаване на санкциите, наложени заради анексирането на Крим и войната в Източна Украйна.

В. "Linkiesta" съобщи, че представителят на движението "Пет звезди" Вито Петрочели - председател на комисията по външна политика на италианския Сенат, е получил писмо от руския сенатор Леонид Слуцки, оглавяващ комисията но външните работи на руската Дума. В писмото, предадено чрез посланика на Русия в Италия Сергей Разов, Слуцки напомня за оказаната помощ и иска италианската страна да упражни натиск срещу Брюксел за отмяна на санкциите срещу Москва.
На 12 април в публикация на в. "La Repubblica" съобщи за кампания в WhatsApp, при която се предлага сумата от 200 евро за изказване на благодарности към Русия и Владимир Путин във връзка с операцията на руските военни. От посолството на Русия отрекоха да разполагат с информация за подобна кампания.


Новините от днес и със задна дата