събота, 2 май 2020 г.

Шефът на МБАЛ-Сливен: Борихме се с всички сили за д-р Иванова, но сърцето ѝ спря

Много тежко приемат лекарите от областната болница в Сливен смъртта на своята колежка от Инфекциозното отделение д-р Илиана Иванова. Тя издъхна за по-малко от 48 часа в реанимацията на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", след като разви коронавирусна инфекция.

"Много съжаляваме всички за нея. За съжаление, точно на нашата болница се случи да дадем първата жертва. Колежката, за съжаление, не можахме да я спасим, въпреки всички усилия, които положихме", каза за Dariknews.bg директорът на лечебното заведение д-р Весислав Петров, на когото му е много трудно да говори.

Д-р Иванова е била приета в четвъртък сутринта в Инфекциозното отделение, където работи, но вече като пациент. Същата вечер състоянието се е влошило и е била прехвърлена в реанимацията.

"В петък сутринта я интубирахме и за съжаление снощи почина", каза д-р Петров.

43-годишната лекарка е била с астма, но към момента не е имала никакви проблеми със заболяването и то не е било обострено от вируса. Влошила се е внезапно и сърцето ѝ спряло.

Д-р Иванова се е заразила най-вероятно от пациент в отделението, предполагат колегите ѝ. Съпругът ѝ, който е неин колега от същото инфекциозно отделение, е под карантина там и не може да го напуска.

Ръководството на болницата ще направи постъпки пред РЗИ-Сливен да му разрешат за последно на лекаря да изпрати съпругата си. Болницата поема изцяло разноските по погребението на инфекционистката, а регионалната колегия на Лекарския съюз също ще направи дарение за семейството по сметката, която разкрива съсловната организация.

Новините от днес и със задна дата