понеделник, 18 май 2020 г.

По-малко тестове и по-малко новозаразени: Само 24 случая през последното денонощие

По-малко - 24 нови случая на заразени с коронавирус има у нас за последното денонощие. Това обяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният епидемиолог д-р Тодор Кантарджиев.

Той обаче побърза да предупреди, че това не е краят на епидемията, тъй като е било почивен ден и лаборатории не са работили, както и не са изследвани работещи. Накратко казано - правени са по-малко тестове.

Новите случаи в София - са 14, от тях обаче само 1 в "Пирогов", а 13 са амбулаторни, лекуват се в домашни условия.

Общият брой на случаите в България става 2235, като активни са 1513.

Нови пет случая има в Благоевград, в Пазарджик - 2, Ямбол - 2, Пловдив - 1.

"За радост, няма нови случаи във Велико Търново, както и във Видин, където имаше пик", обясни Кантарджиев.

Новозаразените деца са 133, медицинският персонал са общо 242 заболели, 11% от общия брой. Два са новите случаи - на лекар от Пловдив и на санитар в Пирогов.

Излекувани са 612, като вчера са изписани 14 души, но се наблюдава, че "доста дълго време след изкарване на заболяването, вирусът продължава да се отчита в тялото".

За денонощие са починали още двама души, с което броят им става 110.

Починал е мъж на 77 г. с чревна непроходимост и артериална хипертония, както и мъж на 69 г. в болницата в Благоевград, но живееш в Петрич, който е получил остра дихателна недостатъчност, но преди да заболее е претърпял мозъчна операция на тумор.

Водеща е София - с 945 заразени, втория Плевен - с 208, но няма там нови случаи, Видин - 179 случая, но и там няма нови. Следват Благоевград със 116 и Ямбол със 102-ма.

От новозаразените 5-ма са в Благоевград, 2-ма в Ямбол.

Д-р Тодор Кантарджиев припомни отново при излизане навън дистанция, на работа дезинфектанти, вкъщи - миене на ръцете, навсякъде трябва да се спазва дистанция, хората да не се ръкуват, целуват и да се срещат на открити пространства.


Новините от днес и със задна дата