сряда, 20 май 2020 г.

Купуваме 3D радари за 400 млн. лева, за да пазим и Северна Македония

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията - закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Пред вестник "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

След като бъдат закупени, те ще се използват и да се поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония, което е почти договорено. При този вариант Скопие може да участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия.

Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.


Новините от днес и със задна дата