вторник, 19 май 2020 г.

Отварят градините от 22 май, но всяка община ще решава

istock
Възстановява се работата на детските ясли и градини от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със социалните помощи, допълни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той каза, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.
Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито, посочи още Вълчев.

Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.

До този момент, когато се възстановяваше дейността на детските градини и ясли, имаше изискване на една наредба на министъра на здравеопазването, наредба 3, за здравните изисквания към детските градини и ясли, където се предвиждаше да се предостави медицинска бележка на всяко едно дете, за да постъпи в детската градина, посочи министър Ананиев и допълни:
 
“Отчитайки ситуацията в момента, ние предлагаме да не се изисква бележка, защото, първо, времето е много малко, струпването ще бъде изключително голямо, и по този начин ще затрудним отварянето на дейността на детските градини“.
 
“Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен. Там ще има непрекъснато медицинско наблюдение.

При постъпването, в първия ден, на детските градини и ясли, ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата“.
 
“В същото време родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те ще декларират, че са запознати с всичките мерки, които се предприемат в детската градина“, посочи още здравният министър.


Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор - доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала.
 
Ананиев допълни, че предвиждат извадково тестване на персонала.

Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени, добави ген. Мутафчийски.
 
Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още здравният министър.
 

Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите, ако те преценят.
 
Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт.
 
Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали.

Новините от днес и със задна дата