сряда, 6 май 2020 г.

Опасен симптом на К-19 кара хората да си въобразят, че са здрави

Нов, опасен симптом на К-19 кара хората да си въобразят, че са здрави

При пациенти с коронавирусна инфекция бе установен необичаен симптом, наречен от лекарите „щастлива хипоксия“. В това състояние пациентите не изпитват негативни симптоми на липса на кислород в кръвта.

Според MedikForum.ru, чуждестранните медии говорят за такъв необичаен симптом на коронавирусна инфекция като „щастлива хипоксия“, при който хората изглеждат напълно здрави, въпреки че в телата им настъпват катастрофални промени. 

И така, лекарите от Манчестърската кралска болница Джонатан Банард-Смит говориха за няколко пациенти, които имат изключително ниско насищане с кислород в кръвта, но не изпитват неудобни усещания и не са били наясно с сериозността на положението си.

По-специално, при такива пациенти с коронавирусна инфекция, наситеността (насищането с кислород) била фиксирана на нивото от 80, 70, 50 процента. При здравите хора тази цифра е поне 95 процента.

Хипоксията, която обрича органите (включително сърцето и мозъка) на недостиг на кислород, е потенциално смъртоносно състояние. Защо пациентите с необичайния симптом не се задушават, въпреки че от медицинска гледна точка би трябвало? Експертите казаха, че при "щастливата хипоксия" дишането може да бъде съвсем нормално, тъй като белите дробове продължават да набъбват. 

Поради това пациентите с коронавирус могат да издишат въглеродния диоксид и тъй като той не се натрупва, както при обикновената пневмония, те не изпитват задух. Хората започват да дишат по-дълбоко и по-бързо поради по-ниските нива на кислород, но не са наясно, че правят това, отбелязват изследователите.

Явлението „щастлива хипоксия” може да обясни внезапното (на пръв поглед) рязко влошаване при пациенти, които преди това са се чувствали съвсем нормално./ zdrave.to

Новините от днес и със задна дата