четвъртък, 7 май 2020 г.

Швеция бе сочена за пример в борбата с К-19, но се провали

Шведски представители съобщиха, че скандинавската страна, която прие по-мек подход за спиране разпространението на новия коронавирус, регистрира близо 3000 жертви на Covid-19, информира АФП. Агенцията за обществено здраве обяви, че общо 23 918 са потвърдените случаи, а починалите достигнаха 2941 след 87 нови жертви за ден.
Припомняме, че 1778 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 6 май. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 84. "Ние се доближаваме до 3000 починали, потресаващо голям брой", заяви епидемиологът Андерс Тегнел на пресконференция. Швеция не е налагала извънредни мерки за разлика от другите европейски държави. Вместо това в Швеция се прилага подход, базиран на "принципа на отговорността". Страната позволи на училищата, кафенетата, баровете, ресторантите и бизнесите да останат отворени, докато в същото време призова хората и фирмите да спазват насоките за социална дистанция.
Шведският подход е критикуван в чужбина и в страната, тъй като смъртността е далеч по-висока от съседните скандинавски страни, които решиха да наложат ограничителни мерки. В Швеция жертвите на коронавируса са 291 на 1 милион души. За сравнение в Норвегия са 40 души на 1 милион, в Дания - 87, а във Финландия - 45. В САЩ, където има най-много починали от коронавирус в сравнение с останалите държави, се падат 219 починали на 1 милион, което е по-ниско ниво от това в Швеция.
Въпреки това шведските власти са убедени, че техният план е по-добър в дългосрочен план, тъй като драстичните краткосрочни мерки не са ефективни и не оправдават отражението им върху обществото. Във вторник в Швеция беше публикувано проучване, което показва, че повечето шведи са променили поведението си. 87% твърдят, че спазват по-голяма дистанция от другите хора в магазините, ресторантите и обществения транспорт през тази седмица в сравнение със 72 на сто миналата седмица.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,5 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 245 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват близо 3,6 млн. случая и над 257 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,2 млн. души.
Много е вредно това като излезе някой и каже - няма проблем, какъв е този вирус. Добре, не ни вярвайте на нас, пуснете си кадри от Истанбул, Москва, САЩ, каза днес Бойко Борисов, загрижен за безотговорното поведение на голяма част от българското общество и добави, че надминем ли повече от 100 заболели на ден, веднага ще затегне мерките.

Новините от днес и със задна дата