вторник, 12 май 2020 г.

Д-р Симидчиев разкри защо К-19 пожали Източна Европа и смаза Запада

Д-р Симидчиев разкри защо К-19 пожали Източна Европа и смаза Запада - 0
Заразата у нас се разпространява сравнително бавно и с нисък леталитет. Навременните мерки и имунното състояние на населението доведе до това, че имаме ниско за Европа и за света разпространение на инфекцията, заяви пред БНР д-р Александър Симидчиев. Той предупреди, че ако не се спазват индивидуално мерките, има опасност България да изживее своя голям пик след другите държави.
"Важно е хората да поемат личната си отговорност", добави той. По думите му в Източна Европа инфекцията протича по-спокойно, отколкото в Западна: „Една от причините е, че в страните с нисък социален статут контактът с инфекции е по-висок и имунната реактивност е малко по-различна“.
Д-р Симидчиев посочи, че „инфекцията с коронавируса е само иницииращият момент за едно разбъркване на здравната система и това ще промени реалността, в която ще работим и то за година-две напред“.
„Трябва да има стратегия на тестването – кои групи и защо ги тестваме... Различните стратегии дават различна информация. За нивото в България имаме възможност да изследваме различни подходи и да видим кой работи по-добре“. По думите на д-р Симидчиев, рискови са тези контакти на хора, които са 1 на 1000.

„Трябва да отпускаме мерките оттам, откъдето има най-малка възможност за контакт между хората. Офисите с малки колективи, които се познават, са най-малко рискови. Местата с възможност за събиране на 50 души, които не се познават, са повече рискови“.

Новините от днес и със задна дата